4 mentala faktorer för ännu bättre prestation

IMG_0579
Mental träning
Idag lyssnade jag på radio och Biggest Looser’s vinnare 2014 Hristos Adoniadis sa att han försökt gå ner i vikt genom olika metoder.
– Men det sitter i det mentala! lade han till.
Det finns otaliga metoder när det kommer till dieter och förändring av hur vi ska tänka och känna för att få bästa möjliga liv. Metoder ska vara visuella, med färdiga slutsatser, logiska och paketerade för att gå att sälja till oss människor.
Det yttre förändrar det inre och tvärtom om vi är öppna och redo för det. I varje fall då det ofta sitter i vårat sätt att se på vad vi tror är möjligt eller hur vi ser på vår situation idag. Det finns otaliga råd om vad vi ska göra och framförallt hur vi ska göra när vi vill utveckla oss själva eller vårt liv. Vad händer när vi tröttnat på att följa en plan när den ser likadan dag efter dag?
För att en metod ska vara framgångsrik så behöver vi flytta in den i vår kropp som en vana eller kompetens som vi kan agera automatiskt utefter. Precis som den mentala träningen ideologi att  drömma, planera för framgång, försöka, misslyckas, lyckas en gång, upprepa, flexibelt agera, träna, lyckas flera gånger, öva, fira framstegen o.s.v tills vi nått kompetens.

Det är aldrig försent att ta befälet och börja leda oss själva.

När jag läste mental träning genom PUMT hos Skandinaviska ledarhögskolan i Örebro så fanns en studie från framgångsrika personer som innehöll fyra gemensamma faktorer för framgång.

Den första faktorn är att kunna hantera både sina bra och dåliga sidor. Ett lag jag fick möjligheten att vara delaktig i sa några spelare direkt efter laget hade förlorat.
– Nu fokuserar vi på nästa match!
– Släpp den här matchen nu!
Om vi flyttar fram tanken så lämnar vi det som vi hände oss eller den känsla vi inte vill känna kvar i vårt sinne. Våra upplevelser finns kvar och när vi hamnar i samma situation igen så finns risken att våra obetingade reflexer tar fram minnet av den situationen och vår prestation försämras avsevärt. Ibland gör vi det av vana eller utan att tänka på det och till slut blir det en omedveten kompetens i att flytta tanken från en negativ känsla till något annat.
Vi har med andra ord inte reflekterat eller lärt oss eller tagit med den information vi behöver för agera flexibelt och utveckla vår kompetens.
Vi kan lära oss av det som vi gör i en prestation vare sig vi tolkar det som bra eller mindre bra i en prestation. Det handlar om att göra sig fri i sinnet och släppa taget om det som håller dig kvar för att kunna handla lite bättre i nästa prestation. Jag kommer nedan presentera en övning ni kan göra efter varje prestation för att hantera och lära er av prestationen.

Hantera bra och dåliga sidor-övning.
Lägga fram två papper och skriv era svar från frågorna 1-3 på det ena pappret.
1. Vad fungerade bra? (Det finns alltid lyckosamma ageranden så det vi lyckas med skapar en god känsla och energi. Om du inte brukar samla på goda minnen kan du behöva träna på det)
2. Finns det något jag bör fundera på att minska eller rent av sluta med? (Kommer du inte på något är det helt OK, om du aldrig hanterar dina förluster kan du behöva träna på det)
3. Vad saknas och behöver jag lägga till i min prestation?

4. Vilka 3-5 saker ska just du ta med till nästa prestation?
Skriv 3-5 saker på den andra pappret ni ska ta med er och tänk på att det ska vara positivt, konkret och något ni vill förbättra och kasta det första pappret!

Kör ni fast så kan det vara värt att investera i en coach.
Tänk på vad det kan vara värt på sikt om du har större chans att få det du vill ha?
Vill ni ha hjälp med att utveckla er prestation vare sig det rör sig om idrott, ledarskap eller bättre liv så ta gärna kontakt med mig.
Lycka till
Ronnie
0705410800
ronnielindahl@me.com


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2022