De basala ganglierna i din tjänst!

hjärna

När vi hör namnet De basala ganglierna så låter det som ett folkslag ur ”Sagan om ringen- trilogin” men egentligen handlar det om ett system som jobbar i vår hjärna!
Vår hjärna är komplex och innehåller system för att hantera intryck, tankar, känslor, bilder, övervakning m.m.
Vid inlärning har vi en del i hjärnan som jobbar under hjärnbarken som håller reda på om vår inre bild stämmer med den yttre bilden! Människans hjärna kan jobba på olika sätt vid skapandet av inre bilder och vilka vi tar intryck från det yttre med hjälp våra sinnen. Generellt använder vi människor synintryck i större grad än vad djur gör, vi använder även de sinnen vi blivit lärda i att använda under vår uppväxt och de slutsatser vi lärt oss av våra erfarenheter.

När vi utför en fysisk rörelse på rätt sätt i förhållande till den inre målbild vi har så får nervceller i de basala ganglierna en signal att det stämmer och frisätter dopamin. Dopaminet frisätts vid exakt rätt tillfälle för att ge en signal till övriga delar i kropp och hjärna att YOU DID IT och nästa gång rörelsen ska utföras är möjligheten större att vi kan göra om igen. Om vi inte får den signalen eller bekräftelsen så sker ingen inlärning i hjärnan och därmed lär vi oss inte.

När vi leder andra är det viktigt att vi bistår till att skapa rätt bilder för den vi leder och att vi bekräftar det beteendet vi vill ha!
Bekräfta och synliggör det som är bra, förbättras och det som faktiskt fungerar!

Använder du syn, hörsel, ljud, smak eller känsla när du skapar dina inre bilder?

Hur ser bilden ut?

Finns det ljud kopplade till bilden?

Finns det färger?

Hur låter det?

Kan  du ta på något eller känna något?

Vilka sinnen använder du?

Hur lär du ut?

Vilka sinnen tar du till hjälp för att skapa målbilder och feedback i arbetet med leda andra?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2022