Han hette Nils..

fokus

 

Jag gick i ettan i Ethelhem skola på Gotland och när det var dags för årskurs två som fick vi åka ca 1 mil till Lye skola där vi slogs ihop med barn från andra socknar. Socken heter byar eller mindre orter på Gotland och där fick vi gå en gemensam klass för tvåor och treor. Jag var ganska kortväxt och omogen för min ålder och lekte mig mest igenom skoltiden och ställde till oreda för kamrater och lärare. I klassen gick det en kille hette Nils och han var den största kille jag sett och starkast av alla i klassen.

Det tog inte lång tid för mig att ställa till det för mig själv genom att reta Nils så att han blev arg.
Jag kunde på något sätt slingra mig ur det fast det jag inte visste då var att under hela min uppväxt skulle jag få ta konsekvenserna av mitt agerande.
Vi gick i samma klass i tvåan och sedan flyttade jag till Hemse för att gå tredje klass, där samlades eleverna från socknarna på södra Gotland för att gå i högstadiet.
När jag började sjuan kom de eleverna som jag gått i samma klass med i upp till tvåan och gå i parallellklass med mig på Högbyskolan i Hemse.
Och däribland Nils som skulle ta med sig incidenten som hände i tvåan, som jag hade glömt men blev snabbt påmind om.
När vi stötte på varandra och framförallt i sammanhang som var utanför skoltiden så kände jag mig utmanad och betraktad. Det övergick när vi blev äldre och alkohol och dans på lokal då jag hade en hotfull känsla som infann sig varje gång vi kunde vara på samma ställe. Det var några gånger han ville ge sig på mig men blev stoppad av våra gemensamma vänner efter viss ordväxling.
Jag hade försökt vid några tillfällen att resonera med honom då kändes det mer och mer hotfullt.
Det som jag tycker är intressant i den här historien är vilka val jag hade och hur jag tänkte, för det gick ständigt en tanke i mitt huvud om jag skulle träffa på honom och vad som skulle hända.

Ett av valen var att helt enkelt slå till honom först och sedan fortsätta tills jag var klar. Det som hindrade mig var att han var 30-40 kilo tyngre än jag och 20-30 cm längre.
Om jag missade vad skulle hända då?
Om jag skulle träffa och det inte skulle bita på honom vad händer då?
Flera vänner och anhöriga var inte de bästa rådgivarna under den här tiden och tyckte att det var det enda sättet att klappa till så hårt man kunde för att sätta sig i respekt.

Det andra valet var att springa varje gång som han dök upp men hur kul skulle jag då få med vännerna på dans eller lokal? Att undvika någon som kommer finnas i omgivningen så mycket kändes som ett dåligt alternativ. Det gick bort!

Det tredje valet var att låtsas om som han inte finns och hålla i sig själv och inte bistå till att anspänningen ökade. Det fanns de som inte klarade av det och valde att utmana Nils och om han nu fick en snyting eller två så fick han tag i dem förr eller senare och kunde hämnas. För att det hade jag listat ut att om han inte glömmer något från årskurs två till årskurs 7 så kommer han ihåg saker tillräckligt länge för att ge igen förr eller senare.

Det jag inte visste då var den blev min träning i självkontroll jag var tvungen att genomgå som skulle ge positiva konsekvenser för mig senare i livet. Om man lär sig att kontrollera sig själv och inte reagera på sina impulser så hinner vårt tänkande hjälpa oss att välja alternativ. Jag tror att en person som skapar sig fler alternativ och inte reagerar med panik vid utmanade situationer kommer lyckas bättre över tid än den som endast reagera instinktivt.

Det finns studier som visar på att rollspel och lekar under uppväxten tränar oss i självkontroll, ”Indianer och Cowboys”och ”Polis och Tjuv” för att nämna några. Därav är leken väldigt viktigt för oss under uppväxten då vi ställs krav på att passa in i det sociala spelet. Det är en av den viktiga träningen  barn och ungdomar väljer bort vid en alltför långt tid framför TV, dator, plattor eller mobiltelefoner.

Marshmallowtestet är annat ett erkänt test som ligger till grund för flera metoder där man utsatte förskolebarn för ett uthållighetstest som låter så här: – Vill du ha en marshmallow nu eller tre stycken om fem minuter?
Vissa barn klarar av att vänta på den större belöningen medan andra väljer att äta upp den första. Man har forskat och följt de här barn i över 40 år och det finns oändliga studier och försök som ligger till evidens för självkontroll. Bland de barnen som valde att skjuta upp belöningen så läser fler högskolestudier, utvecklar mindre fetma, färre använder droger, har bättre jobb, skiljer sig mer sällan och är generellt friskare.

Har du stött på några som Nils?
Hur hanterade du personer som Nils?
Vilka har utmanat din självkontroll?
Vilka faktorer i ditt liv var viktiga för din träning av självkontroll?
Brister du i din självkontroll?
Vilka konsekvenser skulle en bättre självkontroll ge dig?
Nämn 5 personer som är kända för sin självkontroll?
Om du haft en ännu bättre självkontroll vad hade det betytt för dig?
Om du skulle varit mera flexibel hur hade det förändrat saken?

Mindfullness, meditation, yoga, mental träning, hypnos är metoder för oss vuxna att träna vår självkontroll och inre kommunikation!

Coaching är ett mycket bra alternativ och väl investerad tid och pengar för de som behöver stöd och vägledning i uppbyggnaden av sin självkontroll.

Tack Nils för den ”Mr Miyagi-träning” du leverade för mitt eget bästa!

”Det är alltid försent att ge up”

Ps! Jag kan inte låta bli att fundera på om mitt liv sett annorlunda ut om jag valt något av de andra alternativen?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2022