Autonomi vs mindfulness!


Inom idrotten så pratar tränare om att skapa autonomi hos idrottaren där målet med träning är att det ska sitta i ryggmärgen. Eller som inlärningen i skolan där syftet är att eleverna ska bli autonoma att när vi lärt oss ettans multiplikationstabell så kan vi ta tag i tvåan, sedan algebra osv.
Ska vi lära oss något komplext som att cykla där vi ska hålla balansen på en en stålställning med små gummihjul, trampa med båda fötterna som om vi springer sittande och som om det inte var nog med det så ska vi hämta information om vad som händer framför oss i en hastighet vi inte är vana att färdas i, så behöver vi träna och göra rörelser autonoma. Jag skulle vilja påstå att vi är bra på att gå på autopiloten idag och utmanar oss genom att läsa kvällstidningen när vi kör bil eller surfar på bloggar när vi cyklar på övergångsstället. Autonomi är när autopiloten är påslagen och egentligen raka motsatsen till att vara mindful, så konsten blir när ska jag vara mindful eller autonom?

Ordet autonomi bygger på ordet Autos kommer ifrån grekiskans ord “själv” och “nomos” ordning där vi själva styr och påverkar vår funktion eller beteende. Ett tillstånd som är bortkopplat från nuet där vi reagerar vanemässigt, inlärda responser med gamla etablerade känslor och mönster. Fördelarna med autonomi är att vi låter kroppen styra det vi ska göra och det är främst för att spara vår koncentration och energi. Ska vi utföra något i hög hastighet och sikta mot krysset som inom ishockeyn behöver det mesta av våra rörelser vara autonoma annars bromsas hastigheten av vår hjärna.

Mindfulness är när vi är närvarande i nuet och våra sinnen hämtar information där vi noterar intryck, nya känslor och reagerar medvetet. Mindfulness eller medveten närvaro som det även kallas av vissa är ursprungligen ett buddhistiskt begrepp. Begreppet sägs ha sitt ursprung i det arbete som Buddhas efterföljare gjorde med att utveckla förtjänstfulla karaktärsdrag utifrån olika aspekter av den åttafaldiga vägen särskilt genom att fokusera på ett sinnelag och rätt tänkande samt utveckla sin meditation. Idag används mindfulness som ett eget begrepp eller inom den mentala träningen och psykoterapi inom den tredje vågens KBT. Fördelar med att vara mindful är att stressnivåerna i kroppen sjunker, vi blir observanta på detaljer eller får en bättre kontakt med kroppen. Våra relationer får ett större innehåll och vi kan njuta mer av livet.

Om du känner att du behöver blir mer autonom i livet så hitta träning där det kanske innefattar en tränare, coach eller ledare. Så vad väntar du på egentligen så ge dig ut på nätet för att hitta en lämplig kul aktivitet som du vill bli bättre på?

Om du känner att du är för mycket autonom så prova övningen nedan eller leta upp närmaste mindfulnesscenter, mental tränare eller en instruktör.

Övning för att bryta autonomi och bli mera mindful:
Du åker säker samma väg med samma hastighet till arbetet eller skolan varje dag. Uppgiften blir att bryta autonomin genom att stanna några minuter någonstans på vägen och bara sätta dig ner vid ett lämpligt ställe och betrakta vad som finns runt dig. Notera det du ser, hör och känner och utforska det noggrant. När det har gått några minuter så vad upptäckte du? Hur känns kroppen? Hur andas du? Hur påverkades du av att sitta där?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2024