Bli en bättre lagspelare

circel


 

Idag ser vi många programformat på TV om hur viktig lagkänsla är för en gemensam prestation. Program som Robinson, Mästarnas Mästare eller Farmen sänds på bästa sändningstid och sköljer över oss via medierna. Vi människor tänker på olika sätt, värderar vad som är viktigt eller våra kndividuella behov ställs mot varandra som skapar konflikt. Som grädde på moset så har vi dessutom skilda sätt att förmedla hur vi tycker eller vad som är viktigt i en grupp. Programformaten går ut på att det ska bli konflikter mellan människors värderingar och sätt att kommunicera för det är underhållande och intressant.

Vi har sett många lag som har duktiga individer med spetskompetens som inte lyckas prestera tillsammans som tex Tre Kronor enkla match mot Vitryssland. Vi har även sett lag som presterar bättre än vad som förväntats som hockeylaget USA i Lake Placid under vinter-OS där de besegrade den röda obesegrade lagmaskinen Sovjetunionen i finalen.

Oavsett hur mycket vi vet om individer och deras prestationer, kommer vi inte kunna förutse hur de beter i relation med andra. När individer knyts samman de blir något annat än vad de är som individer. Relationer förändrar oss, avslöjar oss, framkallar mer från oss. Det är inte så enkelt att förändra hur andra fungerar men det finns några saker du själv kan göra eller undvika för att bli en bättre lagspelare och fungera bättre i grupp. Om du vill vara en del av ett framgångsrikt team förstås!

1. Lyssna på andra för att förstå så du får en bättre bild om helheten. Ett flertal tror att det jag känner eller tänker är rätt eller sanningen så då lägger man det mesta av sin uppmärksamhet av att försvara sin ståndpunkt. För att det ska bli ett team behöver båda båda parter väga in helheten genom att lyssna och förstå varandra. Om du förstår att ni behöver jobba åt samma håll i laget för att prestera på topp så är mycket vunnet. Ni behöver inte tycka lika men komma överens om att ni sitter i samma båt.

2. Du har ett ansvar som individ i ett lag om vad du lägger din uppmärksamhet. En del lägger uppmärksamheten på att leta fel hos andra eller belysa det andra inte gör eller helt enkelt gör fel. Lägg fokus på det som är viktigt med tanke den uppgift eller vad du kan göra för att andra laget ska prestera bättre.

3. Ta fullt ansvar för dig själv och det du gör. Att skylla på andra och inte ta eget ansvar är ett snabbt sätt att skjuta lagkänslan i sank. Var varsam då det kan bli en vana att skylla ifrån sig och då kan man alltid skylla ifrån sig ytterligare en gång.

4. Lagkänsla är inget man får utan något man ger. Om man har samma attityd som hockeyspelaren Peter Forsberg att om en lagkompis inte har en bra dag så får jag göra mera! Så ställ dig frågan vad kan du ge av dig själv och fokusera på det du kan påverka.


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2025