Den sista faktorn är…

felhc3a5ll

De tre första faktorerna är ”Bra och dåliga sidor, Lyssna bra, Minst en suverän relation” och nu kommer vi till den sista.
Den sista är ”Stanna inte i en dålig miljö” och det betyder att den miljö du lever i påverkar dig mer än vad du tror.
Inom idrotten har du tränare, medspelare, föräldrar, förening eller supportrar som påverkar dig på olika sätt. Vi byter gärna ut tränare när inte resultat levereras och den empiriska forskningen säger oss att det sällan har bra effekt på längre sikt.
Inom skolan har du lärare, skolchefer, administratörer, elever, assistenter och pedagoger som påverkar dig i din miljö. Där byter vi och andra sidan inte speciellt ofta ut läraren beroende på elevens resultat om man jämför med idrotten.
I näringslivet där förändras miljön oftare än vad den gjorde för 30-40 år sedan och där har vi chefer, medarbetare, konsulter, management, HR o.s.v

I dagens Sverige är det ett antal människor som tror att det första vi ska göra är byta miljö om det inte fungerar, fast du behöver vi utesluta vissa andra faktorer innan du byter miljö. Därför är det viktigt att lyssna bra, hantera bra och dåliga sidor och ha minst en suverän relation att få information runt den utmaning man har i sin miljö.
Om vi lär oss att byta plats när utmaningar blir för tuffa så blir det till slut en vana och ofta sitter utmaningarna vi människor inte ihop med var vi är utan hur vi i vårar inre tolkar eller hanterar det som händer.
Inom psykologin kallas det för språngbräda och det betyder kortfattat för att istället för att lösa problemet hittar vi något en aktivitet att lägga vår uppmärksamhet på. Vi undviker att ta i det som är jobbigt fast vi vet att vi innerst inne ändå måste göra det förr eller senare.
Om inte miljön ger dig den trygghet eller möjligheter du vill ha så kommer det att kännas i kroppen och påverka din framgång.

Pro and Cons-övning av miljön!
Ta fram ett papper och under en vecka så fyller du måndag-onsdag i alla nackdelar med den miljön du är i och fördelarna fyller du i torsdag-söndag.
Rangordna hollistiskt för och nackdelarna i poäng 1-10 där tio är viktigast.
Stryk om du inte är säker på att det är sant för dig.
Är du osäker om det är sant så ta fram listan på suveräna relationer och fråga den person som är ärligast mot dig.
Väg för och emot ta ett beslut på en fastställd tidpunkt exakt en vecka efteråt.

Om ni känner att ni inte vet att ni är ärliga mot er själva eller utmaningen att ta kloka beslut inte finns kontakta en coach eller mental tränare så fort du har möjlighet.
Hör av er om hur det gick och lycka till!
Med vänlig hälsning, Ronnie Lindahl
0705410800
ronnielindahl@me.com
http://www.vencer.se


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2022