Det var bättre förr

När vi som människor är unga så är livet enkelt då vi är den vi är. Vi väger inte in hur andra ser på oss eller hur vi beter oss utifrån omvärlden. Vi ser på världen ifrån ett ”First person shooter”-perspektiv där vi är centrum  och går något fel så måste det vara i världen utanför.
Vi är den vi är! Är det något fel så måste det vara fel på andra för jag är mig själv. Det är andra som beter sig illa eller märkligt.

När det kognitiva tänkande växer fram så lär vi oss hantera olika perspektiv samt väger jag även i hur andra uppfattar mig och ser på hur jag beter mig. Då väger jag in hur jag uppfattas av andra och beter mig gentemot andra. Vi får ett perspektiv där vi kan betrakta hur vi beter oss och kan ge oss själva feedback. Vi kan ifrågasätta hur vi beter oss och omvärdera hur vi ska göra nästa tillfälle.

När jag träffar idrottare eller ledare brukar jag ibland ta reda vilka perspektiv de kan uppfatta och de som inte har samma förmåga idag att se sig själva utifrån kommer vara beroende av den yttre världens feedback för utveckling. De som lyckas bra i sin idrott eller ledarskap brukar generellt förstå att de båda perspektiven är viktiga och kan hoppa emellan.

Finns det tillfällen då du borde väga in vad omvärlden säger?

Finns det tillfällen då du inte ska bry dig om vad omvärlden säger till dig?

Hur kan du träna upp perspektivförmågan, eller går det inte?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2022