Girigheten’s exlir


image

Dopamin är girigheten’s exlir

Du ser något du vill ha, litet, stort, viktigt eller mindre viktigt. Din kropp gör sig genast beredd för att hjälpa dig att få det. Kroppen frigör ämnet dopamin som gör dig energifylld, motiverad och exalterad samtidigt som din nyfikenhet och ditt självförtroende ökar. Det påverkar din lust och ditt humör så musklerna börjar arbeta för ditt mål.

Poängen förr i tiden var att vi skulle kunna mobilisera energi när vi samlar mat eller vill fortplanta oss. Ett system för ökad energi när bristen av just det är större då vi behöver äta, dricka, sova eller är frusna. Resultatet är att idag vårt dopamin startar nästan hela tiden tex oxfile är gott, nedcabbade bilen är så cool eller en sådan där båt skulle vara mysig i skärgården till sommaren.

Kroppen förstår helt enkelt inte att vi inte har brist utan istället har ett överflöd av kläder, mat eller trygghet sedan länge. Så många av oss går runt och letar efter mera när vi har mer än vad vi behöver eller kan tänkas behöva. Istället för att njuta av det vi har så lägger vi vår uppmärksamhet på det vi vill ha vare sig vi behöver det eller inte.

Vad vill du ha?

Behöver du verkligen det?

Tillhör du skaran som säger man kan alltid få lite till?

Finns det fördelar med girighet?

Hur girig är du i jakten på dina mål?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020