Lagkänsla


image

Det har väl inte undgått någon att Island har en unik prestation i årets fotbolls-EM? Island har en befolkning på 340.000 invånare med ett klimat vi inte förknippar med fotboll och dessutom är nationalsporten handboll. Vad är det som gör att de lyckas bra under de förutsättningarna?

Inom personlig utveckling pratar vi om självförtroende, självkänsla och flow och dess betydelse på den individuella prestationen. De flesta ledare och idrottare vet hur viktigt det är men vet inte hur vi skapar eller mäter det. Det finns ledare som har attityden att antingen har man det eller inte!

Det finns samma faktorer som självförtroende och lagkänsla i ett lag med ännu fler variabler att ta hänsyn till som ledare. I historien har vi USA i OS 1980 i Lake Placid, Danmark i EM 1992, Sveriges U21 2015 eller fotbolls-VM 1994 med Kenneth Andersson och Tomas Brolin i spetsen. Vi kan vara överens om att vi som står utanför ser det attraktiva som sker i lagen med ”Den rätta gnistan” som tydligen inte kan förlora. Alla vill vara med i ett sådant lag! Allt är möjligt!

När jag haft möjligheten att utbilda Teamcoacher i Norge med Anneli Hermanstad inom International Coach Certification så har vi försökt skapa de olika stadierna som finns för att mäta lagkänsla och gruppdynamik så de som ska jobba med det här har en egen upplevelse av lagkänsla.

Vi kan mäta lagkänsla genom att betrakta hur man kommunicerar om vad man är, hur man ser på sig själva och förhåller sig till vad som är möjligt. Ord och kroppspråk är faktorer som går att mäta subjektivt som ledare och det går att skatta med hjälp av deltagarnas uppfattning. Det finns en ärlighet om vad man är som lag och hur man ser på de andra i laget och hur man förhåller sig till utmaningarna.

Har du själv varit med i ett liknande lag?

Vad har saknats i de lag du varit med i?

Finns de gemensamma faktorer hos ledarna?

Vad är gemensamt för lagen?

Om ditt lag eller arbetsplats skulle uppnå ”Island” hur skulle det påverka ert resultat?

Hur ska du agera som ledare för att bli mera ”Island”?

 

 

 


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020