Lära av sina misstag


1EEC75BE-7D8E-47D7-8269-215F22481B0E

En nyanställd på ett mellanstort företag hade gjort en förfärlig missbedömning som kostade företaget närmare fem miljoner kronor. Några dagar efter händelsen blev han inkallad till företagets VD för ett så kallat utvecklingssamtal.
Den unge mannen trodde att hans dagar på företaget var räknade, men till hans förvåning tog chefen inte upp misstaget överhuvudtaget.

När utvecklingssamtalet var över och den unge mannen stod i dörren på väg ut, tittade han på sin chef och sa:

– Då jag kom in hit idag trodde jag att jag skulle bli avskedad, men du har inte ens nämt mitt förskräckliga misstag. Är det säkert att jag kommer att få behålla jobbet?

Hans chef tittade då upp med ett förvånat ansiktsuttryck och svarade:

– Inte skulle jag väl avskeda någon när jag nyss investerat nästan fem miljoner i hans utbildning.

Källa: Boken varför växer gräset av Klas Hallberg & Magnus Kull

När vi vill lära oss något eller vinna något så riskerar vi att inte lyckas eller göra rätt. Misstag kan vara antingen ett misslyckande eller ett lyckat misstag beroende på hur du hanterar situationen. Här är några frågor att ställa dig själv när du begått ett stort misstag.

Fanns det något som var lyckat?

Vilka beslut har gett goda resultat?

Vilka beslut slutade fel?

Om jag skulle närma mig situationen igen med vad jag vet idag, vad skulle jag göra annorlunda?

Hur ska jag vara för att agera rätt när jag står inför samma utmaning igen?

 


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2023