Social kompetens

Det pratas mycket om social kompetens och vikten av det för att lyckas i livet. Självklart behövs andra kompetenser för att få ett bra liv och det beror givetvis på vad du vill få ut att livet. Så vad är då social kompetens?
Om vi skulle kortfattat beskriva social kompetens så skulle den meningen se ut så här.
Social kompetens är att lyssna aktivt, förstå hur andra personer ser det och kunna kommunicera samt agera så att olika människotyper förstår.

Samspelet mellan människor minskar och sker till större del via sociala medier, mail och sms samtidigt som arbetsgivare säger att social kompetens är en av de viktigaste faktorerna. Givetvis är kraven på dig olika beroende på yrkesval och de relationer med andra människor du strävar efter.

Är det bara skolans ansvar utbilda i social kompetens?

Om du som förälder har en son eller dotter som spenderar mycket av sin tid framför sociala medier vilka konsekvenser kan det få?

Vad kan konsekvenserna bli av bristande social kompetens?

Hur gör du för att dina barn ska träna i social kompetens?

Vilken av faktorerna behöver du träna för att förbättra din sociala kompetens?

Om du skulle förbättra din kompetens vad skulle det betyda för dig?

Vilka konkreta sätt skulle öka din sociala kompetens?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020