Social motivation

coachning

Västra Mälardalen och social motivation
Det senaste året har jag varit verksam som tränare tillsammans med Richard Sternebom i det nystartade damallsvenska laget Västra Mälardalen som ägs av föreningarna IBK Köping och IFK Arboga IBK. Det var en sammanslagning av två konkurrenter som fightas i många år om spelarna i regionen.

Efter några veckor identifierade vi snabbt att spelarna hade en stor egen ambition samt genuint ville bli ännu bättre. Vi hade en grupp med stark inre drivkraft som ville lära sig och utvecklas, utan den drivkraften hade vårt resultat blivit annorlunda. Vi hade dessutom ledande spelare i laget som tog ansvar för olika bitar i vår gemensamma prestation allt ifrån fysträning, taktik, lagkänsla m.m.
Då den inre motivationen redan finns i en grupp så hur skapar vi en yttre förstärkande faktor?
Hur ska vi ledare förstärka så vi får med oss så många som möjligt så länge som möjligt?

En av de starkaste yttre motivationsfaktorn är social motivation. Många spelar i lag istället för individuellt för att de behöver en yttre motivationsfaktor, där man får en liten knuff för att komma igång eller hålla igång. En del föredrar att träna i grupp medan andra fördrar att träna i sin ensamhet! Så hur kan vi skapa en miljö där spelarna stödjer samt pressar varandra att ta sig ut ur trygghetszonen så vi kan jobba med ständiga små förbättringar?
Hur skapar vi en tro på det vi gör?
Hur skapar vi en tro på varandra som kan vara den viktigaste faktorn när vi står inför verkliga problem och utmaningar?
Så hur skapade vi en lärande utvecklande miljö?

Vi bad Lasse Bröms om hjälp då han har bistått mig förut med sitt kompetens om högpresterande team som då gav ett mycket gott resultat. När det kommer till teambuilding eller gruppdynamik så behöver man tänka efter för att förstå vad du som ledare egentligen vill få ut. Många brukar lägga in teamaktiviteter som man alltid gjort och det ska enligt praxis ingå i ett lag. En av faktorerna var att spelare i laget hade slitit under några säsonger och förlorat en del matcher och tom vid någon säsong degraderats. Kan det vara så att en del av spelarna behöver lära sig att hantera förluster?
Fast vad ville vi egentligen få ut?

Utmaningarna skapades utifrån vad vi ville åstadkomma med laget och fokus var att skapa minnen av framtiden med en tydlig målbild där vi var ett tryggt, avspänt högpresterande lag. Första steget var att vi behöver byta fysisk plats, splittra de gamla grupperingarna samt skapa en osäker ny miljö där laget i små grupper kan skapa nya grupper. Vi åkte på överlevnad med valjakt med uppgifter i varierande utmaningar för individerna där laget fick känna på varandras personligheter och lösa uppgifter tillsammans. Resultatet av helgen var att vi hade byggt ett nytt nuläge där laget skapat ett gemensamt stödsystem som vi kunde falla tillbaka på när utmaningarna stod framför vår dörr. Som bonus fick vi sedan lära känna varandra bättre!

Vi fortsatte vårt teamarbete under hela säsongen där vissa aktiviteter som Kalle Anka, Capture the flag, musikquiz, vinnarskalletävling, beeptest, fysträning m.fl där delar andra avsattes tid för under resor, träning eller i anslutning till träningstid. Vårt mål var att skapa en stark lagkänsla där vi kan prestera bättre än vad som är möjligt. Den yttre motivationen ersätter inte den inre utan den förstärker självkänslan i gruppen så att du som ledare kan driva på laget ännu hårdare.

– Lagkänsla är inte man får utan något man ger, sa den svenska förbundskaptenen för fotbollslandslaget Tommy Söderberg.

1. Se till att vara noggrann vid teamaktiviteter så syfte och mål är tydligt för dig som ledare. Vad behöver laget utmanas i? Vad behöver laget lära sig? Vad är syftet?

2. Byt fysisk plats och gör något som ni inte gjort förut för då kan laget inte kan göra som de automatiskt brukar utan behöver hämta ny information utifrån. Den öppningen i sinnet är det nya nuläget för ditt nya lag med ännu bättre lagkänsla.

3. Investera i relationerna med laget. Små korta samtal där lösningar, försök, deras insats och framsteg ska uppmärksammas av dig som ledare.

4. I stor grupp se till att du som ledare lägger tid på lösningar och peka på vart ni som lag vill uppnå. Ge dig inte om det inte leder dit du vill nå för det är din uppgift som ledare för laget.

5. Om det inte blir rätt erkänn det och rätta till.

 


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2024