Tänka eller inte?

Innan jag sadlade om då jag drev ett företag i byggbranschen där mitt fokus var att lösa andras problem och ge kunderna ett så bra resultat som möjligt. Självklart gav det mig en inre tillfredställelse eller någon känsla av mening. Jag hade lagt mig till med en vana att nå ett resultat i det yttre och för andra istället för nå ett eget inre resultat. Jag blev så bra på det att jag glömde bort mig själv!
När jag stod där till slut och livet blev inte bättre än så här tog jag kontakt med Lars-Eric Uneståhl och med facit i hand var det mitt bästa beslut på många år. Han lärde mig hur jag skulle få kontakt med mig själv igen och hur jag kan förbättra mitt liv. Jag behövde inte en ny plan, fler mål eller aktiviteter för att uppnå framgång utan bli mera uppmärksam över vad jag känner och lära mig lyssna på mig själv. Jag behövde lyssna mera på vad jag vill och prioritera upp vad jag vill samt välja vad jag vill lägga min tid på. Under min uppväxt har jag blivit lärd att lyssna in i andra människor samt visa stor empati och värdera mig själv i andra hand eller i ett större sammanhang.

Forskningen exploderar om vad vi behöver för att skapa ett lyckligt och framgångsrikt liv. För mig var mindfulness och mental träning de metoderna som jag behövde för att förbättra livet. Vilka behov kan uppfyllas med hjälp av mindfulness?

Samhällsklimatet är utmanande för många av oss då många yttre faktorer som sociala medier, TV, andras människor åsikter och uppgifter gör det utmanande för dig att fokusera på det som är viktigt för just dig. Bristen på stimuli eller måsten är inte den stora utmaningen för oss människor idag utan snarare bristen på reflektion, tystnad och stillhet.

Vi människor skapar även vanor för att spara energi och vanor sker med full automatik utan din uppmärksamhet. Som att cykla när du väl kan det så behöver du inte ägna en tanke åt cyklandet utan kan sjunga en sång och roa dig med att släppa taget om styret samtidigt. tyvärr är våra hjärnor inte gjorda för omorganisation utan våra vanor är starka, så har du en gång lärt dig att cykla så är det svårt att inte kunna cykla igen. De flesta vanor är till vår fördel men hur gör vi med de vanor vi inte vill ha eller behöver byta ut för att bli bättre?

”Om du är deprimerad, lever du i det förflutna. Om du är orolig, lever du i framtiden. Om du är harmonisk, lever du i nuet.”
– Lao Zi

Inom mindfulness använder vi vår koncentration och andning för att styra kroppens anspänning och din mentala uppmärksamhet. Mindfulness är ett sätt att styra sin egna uppmärksamhet samt låta tankar och känslor passera och fokusera på det som är viktigt för just dig. Genom att stilla sinnet eller använda våra sinnesintryck får vi information från vårt inre jag om vad vi känner och vad det betyder för just oss.

Vi återhämtar vår kropp, spar energi och ökar vår kognitiva kapacitet när vi jobbar med mindfulness och hjärtat och hjärnan jobbar bättre tillsammans. Vi får en större tillgång i vårt kognitiva tänkande som behövs för att lära och skapa nya goda vanor.

Filmsekvens från filmen ”Den siste samurajen” med Tom Cruise

Jag praktiserar mindfulness varje dag och använder idag ofta mindfulness som metod i coaching, utbildningar, uppdrag för idrottslag eller företag som en del i processen att utveckla sin prestation. Vi behöver  även kunna drömma, visualisera, planera, skapa energi, reflektera eller göra en mental förberedelse för att utvecklas till vårt bästa jag.

Har du återkommande tankar?

Hur mycket av ditt liv går på autopilot?

Vad saknar du?

Om du inte är mindful hur beter du dig då?

Om du skulle bli mera mindful hur skulle det påverka ditt liv?

Vad skulle du uppnå om du kunde styra din uppmärksamhet ännu bättre?

Om du skulle fokusera mer på vad som är viktigt för dig vad skulle det betyda?

Vad är möjligt eller inte?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020