Jag hör vad du säger men……

anställsmartapersoner-jobs

Efter mitt besök i Almedalen så hör jag politiker upprepa samma ord om vad som är viktigt i dagens politik. På TV sägs det att vi måste lyssna bättre på varandra i världen och inom EU och då med tanke på Brexit. Om inte våra politiker lyssnar vilka samhälle skapar de där förutsättningar för?

En av det viktigaste förmågor vi behöver när vi ska leda andra eller oss själva är att lyssna på vår inre dialog i oss själva eller den yttre dialogen som förs mellan andra människor. Om vi som ledare saknar den kompetensen eller använder andra färdigheter som att tex förneka, förändra eller förvanska så kommer de vi leder känna att vi inte lyssnar eller inte talar samma språk som de gör. Man känner sig kanske utelämnad, exkluderad eller avvisad! Jag tror de flesta har känt sig utelämnade eller exkluderade vid något tillfälle i livet?

Det finns företag, organisationer, ledare och politiker idag som är skickliga på att glida på frågor och feedback till den grad att de glömmer varför de gör det de gör eller syftet till varför. De har tappat färdigheten att lyssna och hämta in den information som kan vara helt avgörande för en ökad omsättning, ny ide, högre opinionssiffror eller helt enkelt fler kunder. Förtroendet sitter i att lyssna för att förstå, sedan anpassa sitt ledarskap utefter uppgift och syfte!

Det finns företag, politiker eller organisationer som är skickliga att lyssna på vad kunder säger och ta med sig den information de behöver för att utveckla sin verksamhet. De har personliga kontakter med sina kunder, personal och medarbetare som i sin tur värderar relationerna i sina affärer. Det finns företag som rekryterar personal till uppgifter istället för roller.

Om vi inte lyssnar så kommer vi inte få information om nuläget eller hur de ser på framtiden för den eller de vi leder och hur kan vi då planera för att leda, sälja en ide eller skapa en Blueprint?

Det kan också vara så att vi har ett stort självförtroende och inte behöver lyssna?

Det kan vara så att vi tror att andra ifrågasätter min status som ledare genom att säga vad de tycker?

Vem ska jag lyssna på?

Vad ska jag lyssna efter?

Finns det tillfällen du ångrar att du inte lyssnade bättre?

Vilka konsekvenser fick det?

Hur påverkade det resultatet?

Vad är det för skillnad på att lyssna och höra?

Finns det tillfällen då du lyssnade och det fick positiva konsekvenser för dig?

Om du kunde lyssna ännu bättre hur skulle det förändra ditt resultat?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020