Verktygslåda för ledare!

Goda ledare

Om man listar alla egenskaper och färdigheter en ”god ledare” ska ha så blir det oftast en lång lista. Listan kan tex se ut så här visionär, förebild, kommunikatör, modig, flexibel, respektfull, förhoppningsfull, ärlig, empatisk, fokuserad, närvarande, inspirerande,målstyrd, tydlig, stimulerande, engagerad, intresserad, förstående, stark, lyssnande, coachande, utmanande m.fl.

Som ledare ska vi leva upp till mycket och inte nog med att vi ska ha verktyget i vår repertoar vi ska kunna använda det också. Om det inte var nog där så räcker det inte med att veta och kunna göra det utan vi ska även veta när vi ska använda det!

”Om ni förställer er att ni är en snickare som har en verktygslåda för att sköta sitt arbete. Verktygslåda ska innehålla precis det som ni kan tänka sig behöva för att utföra ett gott arbete beroende på uppgiften. Om ni inte kan bära alla verktyg för att vikten eller mängden blir för övermäktig behöver ni även värdera vilka verktyg som ni anser viktigast.”

Om vi går tillbaka till en ”god ledare” och gör en lista över alla verktyg ni som ledare kan tänkas behöva och låt det ta en stund. Skala ner listan och välj ut de 5 viktigaste verktygen just du behöver för ditt uppdrag. Rangordna dem efter i placering 1-5 med den viktigaste överst och ställ dig följande frågor.

Vad ska jag börja med för att bli en ännu bättre ledare?
Finns det lågt hängande frukter som jag kan plocka?
Är det kunskap, träning eller erfarenhet jag behöver?
Vilka konkreta steg behöver jag ta?


Publicerad av Ronnie Lindahl

Ronnie är utbildad elittränare med vidareutbildning inom team och business coachning, mental träning/prestationspsykologi på masternivå samt inom neurolingvistisk programmering NLP. Ronnie har haft glädjen att vara med i teamet som bidrog till Tyresö FFs SM-guld i Damallsvenskan samt Telge Energis SM Guld i Basketligan.

Copyright © Vencer.se 2020